Marsut.net

Onko sinulla rotukuvia?

Marsurodut

Marsut.net on koonnut tälle sivulle rotu- ja värimuunnoksia marsuista, niin yleisempiä kuin hiukan harvinaisempiakin. Kokoelmamme tarkoitus on auttaa tavallista lemmikinomistajaa tunnistamaan joitain värejä edes pääpiirteittäin. Muistattehan, että tämä ei ole standardi eivätkä kaikkien kuvien marsutkaan ole niitä ihanteellisimpia esimerkkejä ko. roduista tai väreistä. Tarkoitus on antaa osviittaa eri marsujen tunnistukseen ja muutenkin tutustuttaa erilaisiin marsuihin.

Sileäkarvainen (sk)

Sileäkarvaisen marsun turkki on lyhyttä, pehmeää ja jäntevää. Karva kasvaa tiiviisti ihon myötäisenä. Sileäkarvaisia marsuja on sekä yksivärisinä (self) että kuvioituina (nonself). Self-marsu on täysin kokonaan yhtä ja samaa väriä, karvan kärjestä tyveen saakka. Nonself taas on monivärinen, eli marsussa tai jopa jokaisessa marsun karvassa on useampaa väriä.

Näyttelyssä sileäkarvaisen marsun värin oikeellisuus on tärkeää.

Self

SELF BLACK
©Mira Mannersola
Täysin sysimusta marsu. Silmät ovat mustat, samoin kynnet ja anturat.


SELF BEIGE
Selfbeiget ©Satu Rousu
Vaaleanruskea, rantahiekan värinen marsu, joka on sävyltään lämmin beige. Punaiset silmät ja vaaleanpunaiset tai beiget korvat ja anturat.


SELF BUFF
Nowhere Land's Kamikaze ©Lotta Ahlfors
Kullanruskea, kaurakeksin värinen marsu. Korvat ja anturat ovat aaleanpunaiset tai päälivärin mukaiset, silmät tummat. Buffeilla esiintyy toisinaan myös tummaa pigmentointia korvissa ja silmien ympärillä (mutta näyttelyeläimellä tämä on virhe).


SELF CHOCOLATE
# Taloussuklaan värinen marsu. Silmät rubiininpunaiset, korvat ja anturat suklaan väriset.


SELF CREAM
 ©Lotta Ahlfors
Vaalean kerman, lähinnä vaniljakastikkeen värinen marsu. Korvat ja anturat ovat vaaleanpunaiset, silmät rubiinit. Toisinaan näkee myös variaatioita, joissa marsun korvat ovat tummat, mutta se on näyttelyeläimellä virhe. (Kuvan marsu on englannincrest cream.)


SELF DARK EYED GOLDEN (D.E.GOLDEN)
Erkki ©Eero Laukkanen
Kirkkaan kullan värinen marsu. Standardin mukainen marsu ei saa muistuttaa keltaista, punaista tai messinkiä. Korvat ja anturat ovat ruskeat tai vaaleanpunaiset.


SELF DARK EYED WHITE (DEW)
©Elisa Svento
Puhtaan valkoinen. Silmät ovat tummat tai rubiinit, korvat ja anturat vaaleanpunaiset.


SELF GREY
Kate ©Lotta Ahlfors
Tummanharmaa marsu anturoita ja korvia myöten. Silmät ovat rubiinit.


SELF LEMON
Myy ©Petra Hautanen
Vaalean kerman värinen, kellertävä marsu. Korvat ja anturat ovat vaaleanpunaiset, silmät punaiset.


SELF LILAC
Tirlittanin Viennetta ©Teresa Rosenlund
Väri on pastellinsävyinen vaaleanharmaa. Korvat ja anturat ovat vaaleanpunaiset tai lilat. Silmät ovat vaaleanpunaiset.


SELF PINK EYED WHITE (PEW)
Osku ©Petra Hautanen
Puhtaan valkoinen. Silmät ovat punaiset, korvat ja anturat vaaleanpunaiset.


SELF RED
Mimosa ©Satu Rousu
Tumman ja syvän mahonginpunainen marsu. Silmät rubiinit, korvat ja anturat tumman punaruskeat.


SELF SAFFRON
Elisa ©Jani Suominen
Sahraminkeltainen marsu. Sillmät ovat punaiset, anturat ja korvat vaaleanpunaiset.


Nonself

BLACK/CHOCOLATE HIMALAYA
Äippä © Jussi Honka
Valkoinen marsu, jolla on joko musta (black himalaya) tai suklaa (chocolate himalaya) kuono, korvat ja jalat. Hyvällä himalayalla jalkojen tulee olla pään kuviointivärin mukaiset ja värin tulee ylettyä niin ylös kuin mahdollista. Silmät ovat punaiset.

Himalaya syntyy valkoisena ja saavuttaa loppullisen kuviointinsa aikaisintaan viiden kuukauden ikäisenä.


BICOLOR
© Saara
Marsussa on kahta standardin hyväksymää väriä, jotka esiintyvät ruutuina. Ihanne on, että marsussa kulkee sekä pysty- että vaakasuoraan suorat viivat ja joka toinen palanen on aina toista ja joka toinen toista väriä. Ruutujen tulisi olla puhtaasti vain omaa väriään.


BRINDLE
©Tessa Valanti
Brindle on aina yhdistelmä värejä red ja black. Punaiset ja mustat karvat sekoittuvat tasaisesti keskenään. Silmät ovat tummat.


DALMATIAN
Dalmatialainen Lempäälässä 29.5.05 ©Lotta Ahlfors
Pohjaväriltään valkoinen marsu, pää on jonkin standardivärin mukainen ja kuonosta otsaan kulkee valkoinen läsi. Valkoinen vartalo on pilkutettu pään mukaisella värillä, samoin jalat ovat yksiväriset päävärin mukaan.


DUTCH
©Leena Marjamäki
Marsulla on valkoinen kaulus, läsi, rinta, etujalat ja takajalkojen sukat. Muuten marsu on minkä tahansa standardivärin mukainen. Hyvällä, rotumääritelmän mukaisella eläimellä kuviointi on tarkkarajainen ja standardivärin mukaiset alueet ovat symmetriset. Posken väritys ei saa koskettaa sieraimia eikä sukan valkoinen osa tulla nilkan ylitse.


ROAN
Pörri ©Spitfire
Perusväriltään jokin standardiväri, pää on yksivärinen ja niskasta lähtien vartalon väriin sekoittuu tasaisesti valkoisia karvoja. Korvat ja jalat ovat päävärin mukaiset, yksiväriset.


TAN
Mira's Edward ©Lotta Ahlfors
©Marjukka Virkkala
Tan-marsu on kuvioitu kuten rottweiler: yksivärisen marsun vatsa, leukapielet ja sieraimet ovat kirkkaan kullan (golden) väriset. Marsulla on myös kullanväriset silmärenkaat, silmien yläpuolella on kullanväriset pilkut (ns. peaspotit) ja kyljet sekä korvien sisäpuoli ovat tikatut kultaisin karvoin. Taniä esiintyy väreissä black, chocholate, lilac, grey ja beige. (Kuvan marsu on englannincrest black tan.)


TORTOISESHELL
Marsu on kaksivärinen, värit ovat punainen ja musta (red ja black) ja ne esiintyvät ruutuina. Ihanne on, että marsussa kulkee sekä pysty- että vaakasuoraan suorat viivat ja joka toinen palanen on aina toista ja joka toinen toista väriä. Ruutujen tulisi olla puhtaasti vain omaa väriään ja tässä muunnoksessa värit ovat siis aina punainen ja musta.


TORTOISESHELL AND WHITE
Tortoiseshellandwhite Lempäälässä 25.5.05 ©Lotta Ahlfors
Marsu on kolmivärinen, värit ovat punainen, musta ja valkoinen (red, black, white) ja ne esiintyvät ruutuina. Ihanne on, että marsussa kulkee sekä pysty- että vaakasuoraan suorat viivat ja jokainen palanen on aina yhtä ja toinen toista ja kolmas kolmatta väriä. Ruutujen tulisi olla puhtaasti vain omaa väriään ja tässä muunnoksessa värit ovat siis aina punainen, musta ja valkoinen.


TRICOLOR
©Tinja Lesonen
Marsussa on kolmea standardin hyväksymää väriä, jotka esiintyvät ruutuina. Ihanne on, että marsussa kulkee sekä pysty- että vaakasuoraan suorat viivat ja jokainen palanen on aina yhtä ja toinen toista ja kolmas kolmatta väriä. Ruutujen tulisi olla puhtaasti vain omaa väriään.


FOX
©Tinja Lesonen
Fox-marsu on tanin lailla kuvioitu marsu, mutta tällä kertaa yksivärisen marsun vatsa, leukapielet ja sieraimet ovat mahdollisimman valkoiset. Marsulla on myös valkoiset silmärenkaat, silmien yläpuolella on valkoiset pilkut (ns. peaspotit) ja kyljet sekä korvien sisäpuoli ovat tikatut valkoisin karvoin. Foxia esiintyy väreissä black, chocholate, lilac, grey ja beige.


OTTER
Otter on tanin lailla kuvioitu marsu, mutta tällä kertaa yksivärisen marsun vatsa, leukapielet ja sieraimet ovat kerman (cream) väriset. Marsulla on myös kermanväriset silmärenkaat, silmien yläpuolella on kermaiset pilkut (ns. peaspotit) ja kyljet sekä korvien sisäpuoli ovat tikatut kermanvärisin karvoin. Otteria esiintyy väreissä black, chocholate, lilac, grey ja beige.


Nonself agoutit

Agouti-ryhmän marsulla on kolmiosainen karva: pohjaväri, karvan keskiosa ja kärki, ovat eri väriset. Marsu on tasaisesti tikattu kaikkialta paitsi vatsasta. Tikkikarvojen tulee aina vastata pohjaväriä ja vatsan keskikarvan väriä.

BUFFAGOUTI
Musta pohjaväri, buff keskikarva, musta päälliväri. Vatsa buff ilman tikkausta. Silmät, korvat ja anturat ovat mustat.


CINNAMONAGOUTI
©Anu Paso
Suklaa pohjaväri, valkoinen keskikarva, suklaa päälliväri. Korvat ja anturat ovat ruskean vaaleanpunaiset, silmät rubiinit.


CREAMAGOUTI
©Anu Paso
Suklaa pohja, cream keskikarva, suklaa päälliväri. Silmät ovat rubiinit, korvat ja anturat ruskean vaaleanpunaiset.


GOLDEN AGOUTI
Charlie Brown ©Lotta Ahlfors
Nelli ©Jani Suominen
Musta pohjaväri, punainen keskikarva, musta päälliväri. Vatsa on punainen ilman tikkausta. Korvat ja anturat mustat, silmät tummat.


LEMON AGOUTI
©Daimon
Musta pohjaväri, cream keskikarva, musta päälliväri. Vatsa cream ilman tikkausta. Korvat ja anturat mustat, silmät tummat.


ORANGEAGOUTI
Suklaa pohja, golden keskikarva, suklaa päälliväri. Silmät ovat rubiinit, korvat ja anturat ruskean vaaleanpunaiset.


SAFFRONAGOUTI
Suklaa pohja, buff keskikarva, suklaa päälliväri. Silmät ovat rubiinit, korvat ja anturat ruskean vaaleanpunaiset.


SILVERAGOUTI
Tikkitakin Namira ©Maria Tuohisto-Kokko
Tikkitakin Shani Winda ©Teresa Rosenlund
Musta pohjaväri, valkoinen keskikarva, musta päälliväri. Vatsa on valkoinen ilman tikkausta. Korvat ja anturat mustat, silmät rubiinit.


Nonself argentet

Argente-sarjan värit ovat punasilmäisiä muunnoksia vastaavista agouti-sarjan väreistä. Myös argenten karva on kolmiosainen.


BUFFARGENTE
Lilac pohja, buff keskikarva, lilac päälliväri. Silmät ovat punaiset, korvat ja anturat vaaleanpunaiset tai lilat.


CINNAMONARGENTE
Beige pohja, valkoinen keskikarva, beige päälliväri. Silmät punaiset, korvat ja anturat vaaleanpunaiset tai beiget.


CREAMARGENTE
Beige pohja, cream keskikarva, beige päälliväri. Silmät punaiset, korvat ja anturat vaaleanpunaiset tai beiget.


GOLDENARGENTE
©Henna Ohlgren Lilac pohja, golden keskikarva, lilac päälliväri. Silmät ovat punaiset, korvat ja anturat vaaleanpunaiset tai lilat.


LEMONARGENTE
©Lotta Ahlfors
Lilac pohja, cream keskikarva, lilac päälliväri. Silmät ovat punaiset, korvat ja anturat lilat tai vaaleanpunaiset.


ORANGEARGENTE
Suklaa pohjaväri, valkoinen keskikarva, suklaa päälliväri. Korvat ja anturat ovat ruskean vaaleanpunaiset, silmät rubiinit.


SAFFRONARGENTE
Beige pohja, buff keskikarva, beige päälliväri. Silmät punaiset, korvat ja anturat vaaleanpunaiset tai beiget.


SILVERARGENTE
MalaxisVilda ©Maria Tuohisto-Kokko
Pepe ©Paula Manninen
Lilac pohja, valkoinen keskikarva, lilac päälliväri. Silmät ovat punaiset, korvat ja anturat vaaleanpunaiset tai lilat.


Crest

Sileäkarvainen marsu, jolla on otsalla pyörre, on rodultaan crest. Crestillisiä marsuja on kahta eri rotua, englannin- ja amerikancrest. Nimenomaan tuo pyörre on nimeltään crest.


AMERIKANCREST
Goldhill's Perry Ivanov ©Lotta Ahlfors
Amerikancrestiksi kutsutaan marsua, jolla on pääväristä poikkeavan värinen pyörre otsalla. Standardin mukaisen eläimen rusetti on pyöreä ja syvä, ilman avointa keskusta ja siinä on vähintään 7/8 osaa pääväristä poikkeavaa väriä. Crestin väri saa olla mikä tahansa rotumääritelmässä hyväksytyistä muunnoksista, mutta yleisin väri on valkoinen.

Amerikancrest on hyväksytty kaikissa standardin mukaisissa väreissä, Suomessa yleisimmät ovat black, saffron ja goldenit.


ENGLANNINCREST
©Lotta Ahlfors
Standardin mukaisen eläimen crest on pyöreä ja syvä, ilman avointa keskusta ja crestin väritys on päävärin mukainen.


Englannincrest on sallittu kaikissa standardin mukaisissa väreissä.

Satiini/Satiinicrest

SATIINI
Night cap's taxi ©Lotta Ahlfors
Satiini on kuten edellä kerrottu sileäkarvainen marsu, mutta sen jokainen karva on ontto ja tämä antaa marsulle metallimaisen kiillon. Satiinia esiintyy kaikissa standardin hyväksymissä väreissä ja roduissa.

Satiinicrest on satiini, jolla on crest.


Karkeakarvainen

Tässä ryhmässä on kolme eri rotua. Näyttelyssä turkin laatu on ratkaiseva tekijä, joten karkeakarvainen marsu voi esiintyä kaikissa hyväksytyissä värimuunnoksissa tai olla kaksi-, kolme-, nelivärinenkin.


ABESSIINIALAINEN
©Zalida
Abessiinialainen on yleisesti tunnettu kutsumanimeltään abyna tai rusettimarsuna. Puhdasrotuisella abylla on 8 ruusuketta, jotka sijoittuvat täsmällisen tarkasti rotumääritelmän mukaisella eläimellä ja niistä nousevat harjat ovat selväpiirteiset ja korkeat. Karvan pituus on kuitenkin enintään neljä senttimetriä. Muuten turkki on tiheätä, karkeaa ja paksua.


REX
Cakhaya's Keaton ©Anu Paso
I've just begun ja Muskotin Rosmariini ©Anu Paso
Rex on karkeakarvainen marsu, jonka turkki kasvaa suoraan ylöspäin ja on laadultaan karkeaa ja joustavaa. Karvan päät ovat kiharat, samoin vatsan karvoitus on paksua, karheaa ja kiharaa.


TEDDY
©Sofia Porkka
©
Teddy muistuttaa hiukan rexiä. Teddynkin karva on hyvin karheaa ja kasvaa pystyssä. Karvanpäät ovat kiharat niin päältä kuin vatsastakin.


CH-TEDDY
©Herma Beskers
©Herma Beskers
Ch-teddy on pitkäkarvaisempi kuin "tavallinen" teddymarsu, turkin pituus on noin 5-6cm. Rotu on harvinainen Suomessa.


Pitkäkarvainen (pk)

Pitkäkarvaisia on kuutta eri rotua. Näyttelyissä turkin laatu on ratkaiseva tekijä, joten puhdasrotuinen pitkäkarvainen marsu on hyväksytty kaikissa mahdollisissa väreissä ja väriyhdistelmissä.

Pitkäkarvainen marsu syntyy lyhytkarvaisena ja turkin kasvu jatkuu koko marsun elämän ajan. Mikäli marsun turkkia ei leikkaa, se kasvaa valtaviin pituuksiin ja tämä on näyttelyeläimille suotavaa: varsinaisiin ulkomuotoluokkiin voidaan ilmoittaa vain eläimiä, joilla on syntymässä saadut karvanpäät tallella. Tällöin marsun ympärille muodostuu tummempi kehä. Kotioloissa pitkäkarvainen marsu pidetään nyytiettynä noin neljästä kuukaudesta eteenpäin ja nyytit avataan ja kammataan joka päivä.

Mikäli turkki kuitenkin leikataan, marsu on sen jälkeen klipatun luokan näyttelyeläin.


ALPAKKA
© Elina Vehkamäki
© Riina Ruuska
Alpakan turkki on pitkää ja kiharaa ja kasvaa jakauksesta kohti kasvoja, kylkiä ja takaosaa peittäen ne kokonaan. Kuononselästä otsaan kulkee lyhyen karvan muodostama harjas. Rotumääritelmän mukaisella alpakalla on myös hyvät, paksut pulisongit ja takaosassa kaksi pyörrettä. Hyvästä alpakasta ei myöskään erota, kumpi pää on etu- ja kumpi takapää, vaan marsu on kuin muhkea lattiamoppi.


CORONET
Tipsu ©Mea
Coronet on pitkäkarvainen marsu, jolla on rusetti otsalla. Rusetin tulee olla pyöreä ja tasainen. Rusetin takaosasta lähtien marsun karva on pitkää ja silkkistä ja kasvaa myötäkarvaan marsun takaosaa kohti.

Karvan pituus suhteutetaan marsun ikään.


LUNKARYA (ent. dominant rex)
©Marjukka Virkkala
Lunkarya-marsun kiharuus on dominoiva ominaisuus ja sen aiheuttaa eri geeni kuin muilla kiharakarvaisilla roduilla. Lunkarya esiintyy peruaanilla, sheltiellä ja coronetilla ja laadultaan karva on kovempaa ja ilmavampaa kuin tunnetumpien kiharakarvaisten eli texelin, alpakan ja merinon turkki.


MERINO
Vili ©Merino
Merino on pitkäkarvainen marsu, jolla on rusetti otsalla. Rusetin tulee olla pyöreä ja tasainen ja sen oikea sijainti on silmien ja korvien välissä. Rusetin takaosasta lähtien marsun karva on pitkää ja kiharaa ja kasvaa myötäkarvaan marsun takosaa kohti.

Karvan pituus suhteutetaan marsun ikään.


PERUAANI
Zilverkix Gibson ©Lotta Ahlfors Nowhere Land's Wianarina ©Lotta Ahlfors

Peruaani on pitkäkarvainen marsu, jonka paksu ja silkkinen turkki kasvaa jakauksesta kohti kasvoja, kylkiä ja takaosaa peittäen ne kokonaan. Kuononselästä otsaan kulkee lyhyen karvan muodostama kova harjas. Rotumääritelmän mukaisella peruaanilla on myös hyvät, paksut pulisongit ja takaosassa kaksi pyörrettä. Jos katsot marsua, josta et erota kumpi pää on kumpi, katsot luultavasti hyvää peruaania.

Turkin pituus pitää suhteuttaa marsun ikään, yllä kaksi kuvaa eri-ikäisistä peruaaneista.


SHELTIE
Walenka ©Teresa Rosenlund
Karva on pitkää, silkkistä ja kasvaa sileäkarvaisen tapaan myötäkarvaan marsun takaosaa kohti. Päässä oleva karva on lyhyttä.

Karvan pituus tulee suhteuttaa marsun ikään, ohessa kaksi eri-ikäistä sheltietä. Karva kasvaa noin puoli senttiä kuukaudessa.


TEXEL
Nova ©Emilia Leinonen
Tee ©Tekla Tervashonka
Texelin turkki on pitkää, pehmeää ja kiharaa. Marsun pää on lyhytkarvainen, poskissa on pulisongit ja korvien välistä alkaen turkki kasvaa pitkänä ja kiharana kohti takaosaa.

Turkin pituus tulee suhteuttaa marsun ikään.


SATIINI
Satiinia esiintyy kaikissa pitkäkarvaisissa muunnoksissa ja satiinisuuden vaikutelman tekee se, että marsun jokainen karva on ontto ja heijastaa valoa.


Muut rodut

SKINNY
©Hannah Hjortsberg
©Hannah Hjortsberg
Marsulla on lyhyttä kovaa karvaa päässä ja jaloissa, muuten marsu on karvaton.


BALDWIN
Baldwin-marsu on täysin karvaton.


Risteytykset

Sekarotuista tai paperitonta marsua sanotaan risteytykseksi. Risteytysmarsulla ei ole mitään rotumääritelmää, vaan se saa näyttää aivan miltä tahansa ja sen näyttelyluokka on pet-luokka. Usein risteytysmarsuja on kaiken värisinä, monivärisinä, standardin tuntemattomissa väreissä, rusetteina, sileäkarvaisinä, pitkäkarvaisina, puolipitkäkarvaisina – vain taivas on rajana. Jokainen sukutauluton marsu on risteytys, muistutti se sitten mitä tahansa ylläolevista roduista.

Tue marsut.netin toimintaa ja vieraile yhteistyökumppaneidemme sivustoilla!