Marsut.net

  • Suurenna fontin kokoa
  • Fontin oletuskoko
  • Pienennä fontin kokoa

Tarvikkeet

Alla näet eräitä marsun hoitoon tarvittavia perustarvikkeita, joita voi ostaa päivittäistavarakaupoista ja apteekeista.

 

Harja

Harja sopii hyvin sileä- ja pitkäkarvaisten marsujen harjaamiseen. Myös kampaa kannattaa käyttää pitkäkarvaisella, ettei turkkiin jää takkuja. Harjaksi käy hyvin pehmeä vauvan harja, joita saa hyvin varustetuista tavarakaupoista.

Helokkiöljy

Helokkiöljyä käytetään jos marsujen iho hilseilee ja karvaa lähtee. Öljyä voi antaa pari tippaa päivässä viikon ajan. Mikäli papanat muuttuvat löysiksi, on öljyn antaminen lopetettava tai annosta pienennettävä.

Juomapullo

Juomapullo kuuluu jokaisen marsun elintärkeisiin tarvikkeisiin. Pullo olisi syytä pestä aina kun vesi vaihdetaan, eli suunnilleen kerran päivässä. Lämmin vesi riittää pesuun hyvin. Pulloa ei saa keittää tai laittaa astianpesukoneeseen, koska se sulaa.

Karsta

Karsta sopii hyvin rexin tai teddyn harjaamiseen. Sillä harjataan marsua vastakarvaan niin, että turkki nousee pörrölleen. Karstoja löytyy eläinkaupoista.

Korvienpuhdistusaine

Marsun korvia tulisi putsata säännöllisin väliajoin. Tähän tarkoitukseen voi käyttää esimerkiksi rypsiöljyä tai Havuveli-korvanpuhdistusainetta (kuvassa). Puhdistusaineeseen kastettu vanutuppo pyöräytetään kevyesti marsun korvassa. Pumpulipuikkoa ei saa käyttää korvan sisäiseen puhdistukseen.

Kuljetuskoppi

Jos marsun täytyy matkustaa, tulisi se sijoittaa turvalliseen paikkaan matkan ajaksi. Tähän tarkoitukseen hyvä on pienille eläimille tarkoitettu kuljetuskoppi, jossa on ilmanottoaukkoja ja riittävästi tilaa olla. Hätätilassa pahvilaatikkokin ajaa saman asian. Koppiin olisi hyvä laittaa jotain pehmusteita (vaikkapa pyyhkeitä) sekä tietysti heinää ja muuta nakerreltavaa. Vesipulloa koppiin harvemmin saa kytkettyä, joten marsun nestetasapainosta on pidettävä huolta muilla tavoin.

Kynsisakset

Kynsisaksina voi käyttää joko eläinkaupasta saatavia kissan/jyrsijän kynsisaksia tai ihan tavallisia ihmisen kynsisaksia. Saksien kanssa pitää vain olla varovainen. Myös ihmisten "taivutettavat" kynsisakset ovat hyvä sillä niissä ei ole mitään terävää esillä joka voisi satuttaa marsua.

Parafiiniöljy

Jos marsu on vahingossa syönyt jotain sopimatonta tai sillä on muuten ummetusta, kannattaa antaa parafiiniöljyä, joka avaa suolistossa olevat tukokset. Öljyä saa apteekeista ja sen käytössä on oltava varovainen, ettei marsun maha pääse liian löysälle.

Tassurasva

Marsujen tassut olisi hyvä rasvata aika ajoin. Melkeinpä kaikki rasvat käyvät, mutta Helosan ja Tummeli ovat antiseptisiä ja siksi suositeltavia vaihtoehtoja.

Ruokakuppi

Marsulla tulee olla ruokakuppi pelleteille tai jyväsekoitukselle. Sen tulisi mieluiten olla keraaminen, sillä muovisesta voi irrota paloja ja marsu voi työnnellä sitä tai kaataa sen vahingossa.

Silmävesi

Jos marsulla on roska tai rähmää silmässä, on silmävesi hyvä apu. Sillä kostutetaan hieman pumpulituppoa ja näin siirretään roska varovasti pois. Hauveli-silmävettä saa apteekista.

Talkki

Talkkia on hyvä laittaa estämään uuden rasvan muodostumista rasvarauhasen ympärille. Talkkia ripotellaan pesun jälkeen. Tavallista vauvan talkkia saa vaikkapa ruokakaupoista.

Tehovitol

Tehovitol on vitamiinivalmiste, jota kannattaa pitää saatavilla kotoa. Se on hyvä jos marsulle tulee esim. ripulia. Sitä annetaan noin viikon mittainen kuuri (purkissa lukee  terkemmat ohjeet). Sitä ei kuitenkaan saa antaa kuin todella harvoin ja vain hätätapauksessa.

C-vitamiini

Marsu ei itse pysty tuottamaan C-vitamiinia joten sille tulee antaa sitä päivittäin. Vitabalans oy:llä on kaksi hyvää valmistetta: toinen on C-rakeet (ylempi), jota laitetaan tuoreruokaan joka päivä, ja toinen yhtä hyvä on puhdas c-vitamiini eli askorbiinihappo (alempi), jota ripotellaan myös tuoreruoan päälle, mutta huomattavasti vähemmän. Veteen ei kannata laittaa mitään valmistetta, koska vitamiinit haihtuvat valon vaikutuksesta päivän mittaan, eikä marsu saa tällöin välttämättä tarvittavaa määrää.